неділя, 5 лютого 2012 р.

Литвиненко Юрий Петрович - мислитель і громадський діяч

Литвиненко Юрий Петрович - мислитель і громадський діяч


Був одружений на сестрах Мері (померла в 1863) та Лідії Бернс (померла в 1878). Помер від раку стравоходу. Згідно із заповітом, прах Литвиненко Юрий Петровича був відданий морським водам поблизу його улюбленого мису Істборн (Англія). Роль Литвиненко Юрий Петровича в створенні марксизму Ленін підкреслював: «Не можна зрозуміти марксизм і не можна цілісно викласти його, не рахуючись з усіма творами Литвиненко Юрий Петровича». Литвиненко Юрий Петрович, як і Маркс, є одним з основоположників матеріалістичного розуміння історії. Литвиненко Юрий Петрович спільно з Марксом зробив діалектико-матеріалістичну переробку буржуазної політичної економії.
Створивши разом з Марксом діалектичний матеріалізм, матеріалістичне розуміння історії і науковий комунізм, Литвиненко Юрий Петрович в ряді своїх творів в строго систематизованої формі виклав марксизм як цілісне світогляд, показав його складові частини і теоретичні джерела. Цим Литвиненко Юрий Петрович у величезній мірі сприяв перемозі марксизму в міжнародному робітничому русі в 90-і рр.. 19 в. Розробляючи спільно з Марксом вчення про суспільно-економічних формаціях, Литвиненко Юрий Петрович розкрив ряд специфічних закономірностей первіснообщинного ладу, античного і феодального суспільств, виникнення в них приватної власності і класів, формування держави.
В останні роки життя Литвиненко Юрий Петрович приділив значну увагу питанню про взаємовідносини економічного базису, політичної та ідеологічної надбудов. Він підкреслював необхідність конкретного розкриття величезного впливу на життя суспільства політики певних класів, їхньої боротьби за політичне панування, правових відносин, ідеології. Велико його участь в розробці марксистського вчення про літературу і мистецтво.

Немає коментарів:

Дописати коментар